Leuke weetjes

Tijd om de wijngaard te snoeien.

Wijngaard snoeien

Wanneer de bladeren van de wijnstokken af zijn, zijn de planten in winterrust.
Het is tijd om de wijngaard te snoeien. 

Snoeien is belangrijk.

Er wordt in de winter en in de zomer gesnoeid. In de winter wordt het oude niet bruikbare hout weg geknipt. De wijnboer bedenkt zorgvuldig zijn strategie van snoeien. Er hangt veel van de keuze af. Ik verbaas me er over hoeveel keuzes er gemaakt kunnen worden, en met hoeveel factoren er rekening gehouden moet worden.
Je kan denken aan de hoeveelheid druiven (de opbrengst) die je wil. Maar ook of je er met eventuele machines er goed langs kan.  Zo is de snoeiwijze voor ieder ras, bodemsoort en klimaat aangepast. En helemaal uitgezocht hoe je de druif het beste kan snoeien. Dit is echt een vak apart!

wijngaard snoeien

Workshop wijngaardsnoeien  voor beginners

Vandaag ben ik vroeg in mijn auto gestapt voor een workshop wijngaardsnoeien voor beginners bij het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek.
Het leek me echt een keer leuk om eens te zien hoe dit nou in het echt gaat. Tijdens mijn studie heb ik er regelmatig over gelezen, maar wanneer je het daadwerkelijk ziet wordt het vast allemaal een stuk duidelijker.
Toen ik aan kwam rijden was ik meteen al onder de indruk van het mooie nieuwe gebouw.
Na een lekkere kop koffie, (Daar was ik wel aan toe, ik was een beetje duf geworden van de autorit) gaf
Adam Dijkstra een presentatie over het snoeien en wat er allemaal bij komt kijken. Erg interessant. Hij verteld het ook lekker enthousiast dat werkt aanstekelijk.
Na de theorie gingen we even naar de wijngaard vlakbij het gebouw. Hier konden we meteen even kijken hoe het snoeien in de praktijk gaat.  Super leuk om te zien. Maar ook niet meteen het makkelijkste klusje. Ook al is het bekend welke methode je moet hanteren, geen een plant is hetzelfde. Het is echt een klein puzzeltje. Ik merk al snel dat ik dit wel erg leuk vind.
Na een korte uitleg in de praktijk, konden we binnen opwarmen en stond er een heerlijke lunch op ons te wachten.

Zelf snoeien.

Na de lunch gingen we naar een wijngaard een stukje verderop. Hier zagen we meteen verschillende manieren van snoeien, aanbinden en opbinden.
Per plant begonnen we het puzzeltje op te lossen. Wat zou het beste voor de plant zijn en welke scheuten zijn het beste om over te houden en welke mogen er weg. Hierbij moet je niet alleen rekening houden met wat het beste is voor de plant maar ook de snoeiwijze die bedacht is voor deze plant en de groeirichting.

Super leuk om eens te doen!

Na het snoeien hebben we nog even een rondleiding gehad en natuurlijk afgesloten met een glas wijn.
Ik vond het echt super leuk om te doen. En ik denk ook zeker dat ik een keer een boer ga helpen met snoeien.
En het is zeker waar dat er dingen op z’n plaats vallen als je het een keer zelf gezien en gedaan hebt. Echt een aanrader!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *