Oke je hebt naar de kleur gekeken en je hebt de aroma’s van de wijn geroken…
Het is tijd om de wijn te proeven.

Zelf begin ik altijd met het nemen van een slok. Gewoon even een eerste indruk.

Even een momentje.

Bij je tweede slok laat je de wijn even in je mond. Je neemt even een momentje om de wijn goed te proeven. Je slurpt en neemt de aroma’s waar, je let op het mondgevoel, de structuur van de wijn. Ongeveer 5 tot 10 seconden. Wat proef en merk je allemaal?

Slurpen

Om er voor te zorgen dat je een zo goed mogelijke indruk van de wijn krijgt, neem je een kleine slok en zuig je wat lucht tussen je lippen door naar binnen.
De wijn verspreid zich goed door je hele mond. De aroma’s gaan omhoog naar je neusholte.
De aroma’s kan je alleen via je reukorgaan waarnemen. Dit is ook de reden dat je niet goed kan proeven wanneer je verkouden bent.

Zijn smaakkenmerken hetzelfde als de aromakenmerken van de geur?

De smaakkenmerken lijken over het algemeen veel op die van de aromakenmerken van de geur.
Er kunnen wel verschillen voor komen, doordat de wijn in de mond opwarmt kunnen bepaalde kenmerken beter naar voren komen.

Structuur van de wijn

Naast de smaakkenmerken. Kan je ook de verschillende structuren van een wijn ontdekken.
Wat is de zoetheid van de wijn? Hoe hoog is het zuurgehalte? Hoe sterk zijn de tannines aanwezig?
Wat is de Body van de wijn?
Op deze dingen zal ik later verder op in gaan.

Afdronk

Wanneer je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd kan je nog letten op de tijd dat de aangename fruitaroma’s aanwezig blijven.
Verdwijnen de aroma’s snel? Dan is de afdronk kort.
Wanneer de aroma’s wel een minuut of meer blijven hangen dan mag je de afdronk zeker lang noemen.

Oefenen oefenen oefenen

Het uiterlijk, de geur en de smaak van de wijn vertellen je veel over de druif waar de wijn van gemaakt is.
Tja wanneer je nou precies kan vertellen welke druif er in je glas zit, of waar de wijn gemaakt is…
Dat is best moeilijk, en vooral weggelegd voor de professionals. Bij het raden naar het druivenras kom ik wel eens in de buurt maar ik zit er eerlijk gezegd ook best vaak naast.
Daar moet je heel veel voor oefenen, maar ook veel weten over wat voor invloeden het klimaat, weer, wijngaardbeheer, wijnmaaktechniek enz. heeft. En ook de kenmerken van de verschillende druivenrassen.
Al deze dingen zijn enorm interessant.

Maar het blijft het belangrijkste om van je glas wijn te genieten. En stapje voor stapje te ontdekken wat voor wijn je in je glas hebt. Iedere wijn heeft zijn eigen karakter. Hoe leuk is het om deze op je eigen manier te ontdekken. En af en toe even stil te staan bij de wijnweetjes die ik je geef.

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder.

Volg en like om op de hoogte te blijven.
error