Leuke weetjes

Deze wijn heeft kurk. Wat houdt dit precies in?

De wijn heeft kurk

Toen ik nog maar heel weinig van wijn wist, dacht ik altijd dat je absoluut geen stukje kurk in je wijn mocht hebben. Een wijnfles openen liet ik dan ook maar aan iemand anders over.
Laat dit nou helemaal geen probleem zijn. Komt er per ongeluk een stukje in de wijn dan kan je die er gewoon uit halen. Het is ook niet zo erg dat er een stukje in de fles drijft. Dit geeft geen rare smaak aan de wijn.

Hoe herken je kurk in je wijn?

Je maakt een wijn open, je schenkt een beetje in het glas. Je  ruikt en ineens krijg je hele andere aroma’s in de neus dan je had verwacht. Een beetje een muffig geurtje en minder fruit. Ja dan is er een grote kans dat je wijn kurk heeft. Een erge vorm van kurk heeft zelfs aroma’s van nat karton of houtzaagsel met lijm. Echt heel vies.
Het kan ook in een lichte vorm voorkomen en dan is het niet altijd meteen te herkennen. Het is dus wel verstandig om altijd je wijn voor te proeven voordat je het gaat schenken aan je vrienden/familie of gasten.
Kijk wel uit… Er zijn ook wijnen die een indruk van kurk kunnen geven. Je zou de wijn even een poosje in je glas kunnen laten zitten en dan later nog even weer beoordelen.

Wat is kurk nou eigenlijk?

Kurk wordt veroorzaakt door een chemische stof. TCA (2,4,6 Tri-chlor-anisole). Het is een reactie van chloor op een bepaald schimmel die in kurk kan zitten. Kurk werd vroeger ontsmet door een middel waar vaak chloor in zat.
Deze schimmel kan ook in de kelder of tank zitten waar de wijn in opgeslagen is. In de schoonmaakmiddelen kunnen chloordeeltjes zitten die zo de reactie in gang zetten.
Het komt het meeste voor dat TCA via de besmette kurk in de wijn komt. Maar het kan dus ook in een fles voorkomen met een schroefdop.
Kurk kan in alle wijnen voorkomen. Het maakt dus niet uit of het een dure, goedkope, oude of nieuwe wijn is.

Een tip

Het is best lastig om de kurk weer met dezelfde kant in de fles te krijgen. Veel mensen draaien hem om en doen de iets dunnere kant er gemakkelijk weer in.
Doe dit niet. De bovenkant van de kurk kan de schimmel bevatten of andere viezigheidjes.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *