Leuke weetjes

Kleur en kleurintensiteit van wijn.

Wanneer je wijn wil proeven en beoordelen. Dan kan je al wat dingetjes zien aan de kleur.
Door je glas een beetje scheef te houden tegen een witte achtergrond, kan je de kleur en de intensiteit van de kleur beter beoordelen.

Intensiteit

Intensiteit is de hoeveelheid kleur die aanwezig is in de wijn.
Wanneer je de kleur, die je in het midden ziet, doorloopt tot de rand van de wijn dan is de wijn diep van kleur. Het kan ook zijn dat de buitenste rand van de wijn er uit ziet als water en dus eigenlijk geen kleur meer heeft. Hoe groter de kleurloze rand hoe lichter de wijn is.

Bij rode wijn is er ook een ander trucje. Zet de wijn op een wit vel papier en kijk van boven in het glas. Pak met duim en wijsvinger het pootje vast, vlak onder de kelk. Zie je je duim en wijsvinger door de wijn heen dan is de intensiteit gemiddeld. Zak je met duim en wijsvinger naar het voetje en blijf je ze zien dan is de intensiteit licht. Kan je beide niet zien en kan je er niet of nauwelijks doorheen kijken dan is de kleur intensiteit diep.

Welke kleurintensiteit een wijn heeft hangt van verschillende dingen af. Voorbeelden zijn, welk druivenras gebruikt is. (Ieder druivenras heeft zijn eigen kleurkarakter). Maar ook tijdens het maken van de wijn is de kleurintensiteit te beïnvloeden met de tijd dat het sap in contact is geweest met de schillen. En bij rode wijn wordt de wijn minder diep van kleur naar mate hij ouder wordt. Witte wijn krijgt juist met de leeftijd een diepere kleur.

Kleur

Wanneer je naar de kleur van verschillende wijnen kijkt dan kan je ontdekken dat de kleur ook kan verschillen.
Kijk bijvoorbeeld of rode wijn meer naar robijn (paarsrood) of naar granaat (oranjerood) gaat.
Van paars kan je over het algemeen zeggen dat het een jeugdige wijn is. Oranje, amber en bruin geven aan dat de wijn ouder is.
Sommige wijnen verkleuren sneller dan anderen. Je kan dus aan de kleur niet precies zien hoe oud een wijn is.

Bij witte wijn kan je kijken of de wijn de kleur van een citroen heeft ( geel met een hint van groen) of van goud (geel met een hint van oranje).
Het groen wijst op jeugdigheid en oranje en bruin duiden op leeftijd.

Fout

Aan het uiterlijk van de wijn kan je ook zien of een wijn een fout heeft. Dit kan komen door verkeerde opslag, of dat de kurk de fles niet goed heeft afgesloten of wanneer de wijn te oud is.
De wijn is dan in slechte conditie.
Vaak ziet de wijn er dan dof uit en hebben een bruine zweem.
Maar kijk uit, een gezonde oude wijn kan ook een bruine zweem hebben.
De troebelheid, de doffe kleur kan ook komen doordat de wijn bewust niet gefilterd is voor de botteling.

Maar ziet de wijn er troebel en donkerbruin uit. Dan is hij vast niet goed meer.

Heb je nog vragen hierover? Dan mag je ze natuurlijk altijd hieronder stellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *