Leuke weetjes

Hoelang kan je wijn bewaren?

Ik ben nu een paar keer mensen tegen gekomen die dachten dat je alle wijn lang kon bewaren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit een aantal jaar geleden ook dacht.
Daarom probeer ik voor jullie vandaag het antwoord te geven op de vraag, hoelang kun je wijn nou bewaren, met een gesloten en een geopende fles?

Ongeopende wijn

Tegenwoordig wordt het merendeel van alle wijn gemaakt voor snelle consumptie. De wijn is snel op dronk (dan is hij goed van smaak). Dit zijn vaak de goedkopere jonge wijnen, onder de 10 a 12 euro te vinden in bijvoorbeeld supermarkten. Deze wijnen kan je het beste meteen drinken en niet langer dan 1 a 2 jaar laten liggen.
Voordeel is dat je niet zo lang hoeft te wachten tot je de fles kunt openen. Helaas betekent dit ook dat de wijn minder lang houdbaar is.

Wanneer een fles dicht zit hangt de houdbaarheid van verschillende factoren af, bijvoorbeeld de kwaliteit van de druiven en het verwerkingsproces. Maar het is ook belangrijk dat de wijn goed is opgeslagen. Heb jij de wijn in een ruimte liggen waar veel temperatuurverschil is, dan is de wijn anders houdbaar dan in een koele kelder waar een constante temperatuur tussen de 10 en 15 graden is.

Liggend bewaren.

Flessen die met kurk zijn afgesloten kan je het beste liggend bewaren. Zo voorkom je dat de kurk uitdroogt, de kurk zou dan lucht door kunnen laten waardoor de wijn kan gaan oxideren.
Flessen met een schroefdop kan je zonder probleem rechtop weg zetten.

Verder is het beter voor de wijn om niet in sterk licht te liggen. De wijn kan hier muf van worden.

Wijnen die je wel lang kan bewaren, rijpen verder op fles en worden vaak nog mooier. De aroma’s veranderen. Hoelang je ze precies moet laten liggen is heel lastig te beantwoorden omdat er veel externe factoren mee spelen. Je kan uitzoeken wat de wijnmaker adviseert, maar het is ook leuk om het zelf te gaan testen. Koop van een wijn meerder flessen.  Je kan de wijn op verschillende momenten proeven. Vaak is het zo, hoe ouder de wijn hoe minder fruit aroma’s je tegen komt. Proef of je hem zo lekker vind of dat de wijn zich nog verder kan ontwikkelen.
Een voorbeeld van een wijn die je goed kan bewaren is een betere Bordeaux of voor wit een van de betere Riesling.

Geopende wijn bewaren.

Wanneer de wijn geopend is komt er zuurstof bij de wijn. De wijn ontwikkelt zich dan sneller. En hoe leger de fles hoe meer zuurstof in de fles. De wijn gaat oxideren en na langere tijd  verandert de kleur richting bruin, uiteindelijk bederft de wijn.

Over het algemeen kan je rode wijn minder lang bewaren dan witte wijn.  Rode wijn 2 tot 3 dagen, je kan rode wijn best bewaren in de koelkast de kou vertraagt het oxidatie proces. Het nadeel is dat je de wijn wel even op temperatuur moet laten komen voordat je hem gaat drinken.
Witte wijn kan je 3 tot 4 dagen geopend bewaren.

Het verschilt per wijn. Dus mijn tip is gewoon proeven. Zit de smaak nog dicht bij de eerste dag dan kan je hem gerust nog drinken. Het komt ook voor dat je de wijn zelfs de volgende dag lekkerder vind. Dit laatste komt wel voor bij wijn die best nog wel een poos langer kon blijven liggen.

Eén reactie

 • Jose

  Hallo Marjan,

  Dank voor je informatie,
  Onder goede temperatuur omstandigheden kan je supermarkt wijnen toch voor een bepaalde tijd bewaren?
  Een goede Sauvignon kan toch nog redelijk lang dacht ik?
  Wat mag wel en niet aan toevoegingen voor de wijn, voor de houdbaarheid?

  Vriendelijke groet, Jose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *