Het verschil tussen schroefdop en kurk van een wijnfles. OdieWijn
Leuke weetjes

Het verschil tussen kurk en schroefdop

Tijdens de wijnlessen die ik geef voor de wijnstudio merk ik dat er vaak de vraag komt wat nou precies het verschil is tussen kurk en schroefdop of wat nou het beste is.
Vandaar vandaag een korte uitleg over dit onderwerp.

Ook hoor ik meteen de verschillende meningen hierover. De één vindt de kurk maar lastig en de ander vind de schroefdop maar saai.

De beleving

Heel eerlijk? Ik ben best wel een voorstander van een kurk. Eigenlijk gewoon vanuit de beleving. Het open maken van een fles met kurk blijft gewoon leuk om te doen.
En in de tijd dat we ons restaurant nog hadden, vond ik het ook veel leuker om een fles met kurk aan tafel open te maken.

Maar er zitten zeker voordelen aan een dop

De fles is makkelijk te openen en ook weer makkelijk af te sluiten. En stiekem vond ik dat in het restaurant ook wel erg makkelijk bij de huiswijnen.
En er is bijna geen besmetting met TCA (kurk). Dit komt zeker wel voor in een wijn met schroefdop maar het komt echt veel minder voor dan een fles met kurk. Als dit gebeurt, dan is de besmetting in de wijnkelder gebeurt.
Verder is een dop voor een wijnmaker goedkoper dan een kurk.
Je hoeft een fles met een schroefdop ook niet perse liggend te bewaren. Je kan hem dus ook gewoon rechtop laten staan.

Nadelen van een schroefdop

Een dop sluit de fles heel goed af. In sommige gevallen te goed. Soms heeft wijn een kleine hoeveelheid zuurstof nodig. Onder een schroefdop kan de wijn een tekort aan zuurstof hebben. Dit kan een putlucht geven aan je wijn. Zeker vlak nadat de fles open is gemaakt.
Wanneer je dit tegenkomt in je wijn dan kan je proberen de wijn flink in aanraking te laten komen met zuurstof. Je kan de wijn overschenken in een karaf het liefst met een groot bodem oppervlak. De kans bestaat dat de nare lucht vervliegt.
De dop moet ook op de honderdste millimeter aansluiten op de fles, om te voorkomen dat er ongecontroleerd lucht langs komt.

De kurk

De kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. En is dus een natuurproduct en milieuvriendelijk.
De kurk heeft een minieme zuurstofinwerking op de wijn. Dit zorgt er voor dat de wijn gelijkmatig rijpt, wat voor bepaalde wijnen erg positief is. Het kan de wijn beter in balans brengen, de tannines worden ronder waardoor de wijn zachter wordt.
Je hebt wel schroefdoppen met verschillende soorten inlegplaatjes die er voor kunnen zorgen dat er meer zuurstofinwerking in de wijn plaats kan vinden.
Bewaar de wijn met een kurk wel liggend. Zo kan blijft de wijn in contact met de kurk waardoor de kans op uitdroging van de kurk klein is.
Wanneer je de fles rechtop bewaard kan de kurk uitdrogen, de kurk gaat dan krimpen waardoor er lucht (zuurstof) langs de kurk kan komen. Je wijn gaat dan oxideren.

Alternatieven om de fles af te sluiten

Er worden meerdere materialen gebruikt om de fles af te sluiten.
Bijvoorbeeld een kurk van kunststof, ze zijn in staat om een heel kleinbeetje zuurstof door te laten. De bewaartijd is alleen niet zo lang, dat is wel een nadeel. Ook kan de kurk erg stijf zijn en lastig uit de fles te halen met de kurken trekker. Ik een tijdje terug wijnflessen geprobeerd te openen waarbij het spiraal eruit getrokken werd met een gedeelte van de kurk. Ik hield een gat over in de kurk die nog in de fles zat.
Tegenwoordig zie je dat de kunststofkurk steeds minder gebruikt wordt.

De Vinolok

Vind ik persoonlijk een hele leuk afsluiting. Het is een afsluiting van glas en zie je veel in Oostenrijk. Je komt hem in verschillende kleuren tegen. En je kan hem gewoon weer terug op de fles doen.
Een voordeel is dat de vinolok recyclebaar is. Maar helaas ook erg duur om te maken.

Ik ben heel benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat! Heb jij liever schroefdop of kurk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *