Leuke weetjes

Geur van wijn

Geur van wijn

Wanneer je het uiterlijk van de wijn hebt beoordeeld, kan je overgaan op de geur van wijn. De aroma’s.
Je ziet vast wel eens mensen hun glas ronddraaien en er dan aan ruiken.

Het ronddraaien noem je walsen. Bij het walsen komen de aroma’s van de wijn vrij. Neem meteen na het walsen een snuif. Je probeert eerst iets over de conditie te zeggen.

Wijnen die in slechte conditie zijn ruiken dof en oud. Ook kan hij heel muf ruiken zoals nat karton. Of de wijn heeft te veel oxidatieve aroma’s (karamel, toffee, sherry), dit laatste hoeft niet altijd een fout te zijn, sommige wijnen zoals olorososherry laat men opzettelijk oxideren.

Aroma’s

Je kan verschillende aroma’s tegen komen in wijn. Uit een wat simpele wijn haal je minder verschillende aroma’s dan uit een complexe wijn.

Wanneer je wil vertellen wat je ruikt is het belangrijk dat je dingen noemt waarbij iedereen zich iets kan voorstellen. Zo kwam ik een aantal keer een aroma tegen die ik naar die witte lijm van de kleuterschool vond ruiken. Een ander weet niet welke lijm dit was dus diegene kan hier geen voorstelling van maken. Maar wanneer ik zeg dat ik de aroma van een citroen tegen kom dan snapt bijna iedereen mij.

Toen ik met de verschillende aroma’s begon merkte ik dat dit een stuk moeilijker was dan ik van te voren had kunnen denken. Blind aan iets ruiken en zeggen wat het is valt mij echt tegen. Ik ben dan ook overal aan gaan ruiken om geuren te gaan herkennen.

Je kan namelijk van alles tegenkomen. Ik zal een paar voorbeelden geven. Bloemen zoals roos en viooltjes of groen fruit zoals groene appel, kruisbes en peer of steenfruit zoals perzik en abrikoos of zwart fruit zoals zwarte bes en braam.

Maar je kan ook specerijen en planten tegenkomen zoals eucalyptus, munt, kruidnagel, groene paprika.

En dan nog even een paar waar je vast niet meteen aan denkt. Boter, toast, vanille, koffie, tabak, leer bosgrond.

Even trainen

Dit is natuurlijk een kleine greep en je hoeft natuurlijk niet meteen alles te kunnen benoemen, daar moet je wel even voor trainen. Maar je kan misschien wel kijken of je iets bloemigs ruikt of dat je veel rijp fruit ruikt of juist veel groen fruit.

Dus is de wijn heel fris of juist heel rijp.

Al deze aroma’s zeggen iets over de wijn. Heel veel dingen hebben invloed op de aroma’s. Bijvoorbeeld welk druivenras er gebruikt is. Maar ook waar deze druif heeft gestaan, in welk klimaat en welke weersomstandigheden. Wat voor soort bodem. Maar ook welke technieken de wijnboer allemaal heeft gebruikt om van de druif wijn te maken.

Wanneer je hier iets bewuster mee bezig gaat kan je ontdekken dat iedere wijn zijn eigen karakter heeft.
Dit laat mij nog meer van de wijn genieten.

Ik wil nog een kleine tip mee geven. Ruik aan alles wat je tegen komt. En vraag je af hoe een rijpe ananas ruikt, of een groene appel, zwarte bes, kers, leer. En je zal merken dat je deze aroma’s  beter kan herkennen in de wijn!

Heb je nog vragen dan mag je me altijd mailen of hieronder reageren.
Lijkt het je leuk om met vrienden een avondje deze theorie in de praktijk te brengen? En wil je heerlijk genieten van een wijnproeverij? Kijk dan bij wijnavonden op de site. http://www.odiewijn.nl/proeverij/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *