Mijn ervaring met Oostenrijkse wijnen.

In het begin van dit jaar werd ik al steeds nieuwsgieriger naar de wijnen uit Oostenrijk.
Tijdens WSET3 werd dit wel kort behandeld maar landen als Oostenrijk worden maar kort besproken.
Voor de zomer ben ik gaan samenwerken met Mario en Miranda Tertschnig van Mario Tertschnig wine
Mario en Miranda hebben samen een mooi wijnbedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in Oostenrijkse en Limburgse wijnen. Ze importeren hele mooie wijnen uit Oostenrijk.
Sinds mei ben ik voor Mario.wine als agent aan het werk en verkoop Limburgse en Oostenrijkse wijnen aan horeca.
Een mooie reden om me verder te verdiepen in dit interessante wijnland!

Steeds populairder

De wijnen van Oostenrijk worden steeds populairder. De wijnen hebben gemiddeld genomen een hoge kwaliteit met interessante aroma’s en goede zuren.
De wijngaarden liggen in het oosten van het land.

Welke druiven?

Je kan wijnen krijgen van verschillende stijlen. Droog, zoet en mousserend.

Witte wijn
Drie kwart van de Oostenrijkse wijn is wit. De Grüner Veltliner is de belangrijkste witte druif voor deze wijn. Hij geeft frisse en tegelijkertijd volle wijnen.
De Welschriesling, Müller-Thurgau, Weißburgunder, Chardonnay, Riesling en Neubürger komen er ook voor.

Rode wijn
De belangrijkste blauwe druif is de Zweigelt, die vooral sappige en toegankelijke wijnen geeft. De aanplant van de blauwe druivenrassen nemen toe.
Nog meer voorbeelden van blauwe druiven zijn Zweigelt, Blaufränkisch, Portugieser en St. Laurent.

Edelzoete wijn

Oostenrijk produceert fantastische edezoete wijnen.
Hiervoor is de schimmel Botrytis cinerea nodig. Die onder specifieke omstandigheden edele rot vormt.
Wanneer de druiven volledig rijp zijn aan de druivenstok, kan de edele rot ontwikkelen. Een gebied waar het mistig is in de ochtend en zonnig droog in de middag, is de perfecte plek hiervoor. De schimmel steekt hele dunne draadjes door de schil heen, er ontstaan echt hele kleine gaatjes. ’s Middags in de warmte kan het water verdampen door de kleine gaatjes. De suikers, zuren en smaken worden geconcentreerd.
De edele rot zorgt ook voor zijn eigen aroma’s zoals honing, gedroogd fruit, citroenschil, abrikoos en gedroogd fruit.
Als ik het zo over schimmels heb, kan ik me voorstellen dat je hier niet meteen zin aan hebt.  Maar echt… Deze wijnen zijn heerlijk! Echt even proberen!

Kwaliteit

De opeenvolging van kwaliteit is.
Wein
Landwein
Quallitätswein
Prädikatswein

Qualitätswein
Er zijn 16 wijnbouwgebieden. Daarvan mogen 8 gebieden zich DAC noemen. (Districtus Austriae Controllatus)
Er zijn voor deze gebieden strenge regels en er wordt streng op gecontroleerd.

Prädikatswein.
Deze druiven moeten voldoen aan een minimum mostgewicht bij de oogst. De rijpheid van de druif wordt beoordeeld. Dit wordt ongeveer op dezelfde manier gedaan als in Duitsland.
Het minimum mostgewicht van laag naar hoog is. Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein, Strohwein, Ausbruch, Trockenbeerenauslese,

Wat hier boven staat wordt allemaal streng gecontroleerd op wijntechnisch en chemisch gebied maar ook op smaak.
Goed gekeurde wijnen krijgen op het etiket een staartlicht Prüfungsnummer.

Oke dit is allemaal best lastig om te volgen als je hier nog niet vaak over gelezen hebt. Wat makkelijker is, is dat de Qualitätsweine uit Oostenrijk herkenbaar zijn aan de rood-witte bovenkant van de capsule (de dop).

Al iets nieuwsgieriger geworden? Binnenkort zal ik een paar wijnen uit Oostenrijk omschrijven.

 

 

Volg en like om op de hoogte te blijven.